Vallentuna Kulturhus fyller 10 år!
Nu är det snart dags för vår jubileumsvecka i november, då vi firar Vallentuna Kulturhus som fyller 10 år!
Tillsammans har vi skapat en aktiv mötesplats för många, en plats som vi ska vara stolta över. Här möts föreningsliv och professionella aktörer och du hittar verksamhet för både barn, unga och vuxna. Huset har under åren gästats av stora artister, berömda författare, kloka föreläsare, ambassadörer från när och fjärran och framför allt av er Vallentunabor!
Det blir ett fullspäckat kulturprogram, se nedan, för stora och små den 11–20 november 2022. Till en del evenemang behöver du biljett och de släpps den 1 oktober här på Upplev Vallentuna eller så köper du dem på biblioteket i kulturhuset.
Det är fantastiskt att ha fått följa utvecklingen av kulturhuset dit vi är i dag och det ska bli minst lika spännande att se var vi är om ytterligare 10 år. Välkommen in!
Program under jubileumsveckan
Visa alla evenemangBokcafé
Ett nytt Kulturhus invigdes 2012
Ett Kulturhus i Vallentuna
Kultur- och biblioteksverksamheten var länge trångbodd i de gamla bibliotekslokalerna i Tärningshuset på Torggatan. Utställningar, författarbesök och andra kulturevenemang fick tidigare samsas om samma utrymme i dåtida Vallentunasalen och i Vallentuna bibliotek, vilket inte alltid fungerade optimalt. Först tänkte man bygga ut det gamla biblioteket, men det blev till slut ett eget hus med egen park. Det som är vårt Vallentuna Kulturhus i dag.De nya lokalerna på drygt 2000 kvm innehåller ett väsentligt större bibliotek, en separat utställningslokal, ett flertal scener, en kreativ verkstad, en öppen konstvägg och en konstkub där bland annat månadens konstnär presenteras. Här finns också ett café och ett större kulturrum för bland annat teateruppsättningar, konserter, föredrag och möten.
Huset är byggt för invånarna och detta speglas i det varierade utbud och verksamheter som kulturhuset rymmer. Det erbjuder en mångfald av kulturuttryck och arrangörer och här möts både professionella och ideella krafter.
Kort fakta om Vallentuna Kulturhus
• Storlek: 3086 kvm (publika ytor 2235 kvm)
• Arkitekt: Lars Gauffin, Nyréns Arkitektkontor Generalentreprenör: MVB AB
• Konstnärer: Cecilia Ömalm Krajcikova och Kristoffer Zetterstrand
Barnens Kulturhus
Många av programmen och aktiviteterna i Kulturhuset är riktade mot barn.barnKUL, som var populärt redan i de gamla lokalerna, har fortsatt att dra besökare till Kulturhuset, men det nya huset har gett barnen ännu fler möjligheter att ta del av kultur. Bibliotekets barnavdelning gör det möjligt att samlas kring böcker och läsande på många avslappnade sätt och i huset finns också plats för knattebio, barnteater, sagodans, pyssel och mycket mer.
Flera scener i Kulturhuset
Multifunktion är ett begrepp som passar bra in på Vallentunas Kulturhus. Huset fungerar som en helhet där alla verksamheter är integrerade med varandra. Det går att ha konserter mitt i biblioteket och författarbesök kan samtidigt ske på stora scenen i Kulturrummet. All teknisk utrustning finns förberedd redan för början för att skapa största möjliga flexibilitet. På det här sättet öppnar huset upp för såväl de små och intima sammankomsterna som för de stora och publikdragande konserterna.Kulturskolans pedagogiska verksamhet mynnar ut i många egenproducerade föreställningar för både allmänheten och skolan. De får genom Kulturhuset tillgång till flera olika scener där de kan visa upp sin verksamhet.
Biblioteket - En plats för alla
Biblioteket fick i och med det nya Kulturhuset en väsentligt bredare repertoar än tidigare och det har skapats de bästa förutsättningarna för att det ska vara en plats för alla. Utöver den traditionella servicen att låna ut böcker, ge kloka tips och sprida kunskap är vårt bibliotek, tillsammans med hela Kulturhuset, en dynamisk mötesplats för människor i alla åldrar. Tillgängligheten är god genom frikostiga öppettider och ett attraktivt utbud för alla personer, oavsett förutsättningar.Biblioteket erbjuder bland annat IT-handledning för datorovana och här finns också en studieverkstad med både grupprum och enskilda studieceller. På Äppelhyllan hittar du böcker som är extra bra för barns språkträning, böcker med tecken och taktila bilder. För unga vuxna finns bibliotekarier som arbetar med riktade aktiviteter mot målgruppen, som till exempel skrivarverkstad, bokklubbar eller kurser i serietecknande.
Samling av minnen
Kulturhuset lyfter även det som är Vallentuna kommuns rika historia med en egen sektion som handlar om Vallentuniana. Här finns Vallentuna bildarkiv som har närmare 9000 bilder, som visar hur människor har bott, levt och arbetat i vår bygd från 1800-talets senare del fram till i dag.Fotografierna är från Vallentuna kommuns åtta socknar: Angarn, Frösunda, Kårsta, Markim, Orkesta, Vada, Vallentuna och Össeby-Garn.