Abba kommer från Vallentuna

Visste du att vägen för Björn och Agnetha, Benny och Anni-Frid till att bli popundret ABBA gick igenom Vallentuna? 

 

Två kärlekspar – bästa vänner och grannar – i en naturskön, idyllisk landsbygdsort - byggde upp gruppens karriär i två radhus i området vid Rosengårdsvägen i Vallentuna.

 

Här i Vallentuna använde de sig av Ekebyskolans (nuvarande Rosendalsskolan södra) matsal till att repetera inför sin första gemensamma sommarturné. För att betala hyra sägs det att de ska ha kommit överens med kommunen om att ge en gratiskonsert i Vallentuna när de blivit mer kända.

 

Efter segern i Eurovision med Waterloo var framgången ett faktum och minnet av Abbas tid i Vallentuna föll delvis i glömska. Dock inte för de miljontals internationella fans som fortsatt vallfärdar till just Rosengårdsvägen och alla de platser där Abbas första album- och pressbilder togs - platser som Vallentunas landmärke Väsby kvarn som låg vid Kvarnbadet.

 

Ännu vet inte många Vallentunabor att just den där gruppen japaner eller australiensare på promenadstigen framför dem skulle kunna vara just en besöksgrupp som gör ”the Abba Walk”– även känd som The Vallentuna walk.

 

Idag ordnas titt som tätt Abba-relaterade evenemang. Titta här nedan vad som är på gång just nu!