Öppet hus på Skolmuseet och i Klockarborgsstugorna

Vallentuna skolmuseum, Vallentuna

Gör en söndagsutflykt med hembygdstema och titta in på Vallentuna Skolmuseum vid Össeby-Garns kyrka och besök Klockarborgsstugorna som ligger ett stenkast därifrån. Guider finns på plats på båda ställena. Fri entré.

Drop-in öppet augusti-september 2022:
Söndag 28 augusti kl 13-16
Söndag 4 september kl 13-16
Söndag 11 september kl 13-16
Söndag 18 september kl 13-16

Arr: Kultur Vallentuna och föreningen Klockarborgs Vänner

Vallentuna Skolmuseum i Össeby Garn
Vallentuna skolmuseum ligger invid Össeby-Garns kyrka på övervåningen i det som var Össebygarns skola 1887-1965. Skolmuseet består av en rekonstruktion av hur en skolsal och en lärarbostad kunde se ut på 1910-talet. Här finns också ett utställningsrum med skolmaterial från andra epoker.

För bokning av guidning på skolmuseet vid andra tillfällen samt skolbesök maila förfrågan till kultur@vallentuna.se. 

Klockarborg – familjen Söderbergs hem under 100 år
Klockarborg består av två små boningshus - en röd och en vit stuga - i en vacker sluttning mot Garnsviken. På tomten finns också ett uthus för dass och grisstia samt en spektakulär rothög. På andra sidan vägen, mot sjöstranden, ligger två tillhörande bodar. I Klockarborg bodde klockarsonen Hjalmar Söderberg, hans hustru Mathilda och parets tio barn, varav ett dog i späd ålder.

Den sista ättlingen Söderberg, Hjalmar och Matildas barnbarn Ebba Andersson, dog 1996. För att bevara stugorna och deras och familjens historia bildades då den ideella föreningen Klockarborgs Vänner, som förvärvade fastigheten och tog till sin uppgift att förvalta den med alla inventarier och svara för dess underhåll.

En annan omfattande uppgift som föreningen har är att ta hand om alla de brev, dagböcker och andra dokument som Söderbergarna har efterlämnat - sammantaget en riktig kulturskatt, som vittnar om hur man levde och försörjde sig i bygden under den här tiden.

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Hitta hit