Heldagsvandring till och runt sjön Tärnan i urskogsmiljö med fokus på vatten  

Täby, Vallentuna

Under 2022 har Vallentuna kommun en hel del fokus på vatten på olika sätt. Vad passar väl då bättre än en längre dagsvandring i ett av de vackraste vandringsområdena i Stockholms län?  

Sjön Tärnan med omgivande barrskogar ingår i ett av de största obebyggda områdena i Stockholms län och har kallats urskogsmiljö i väglöst land. Den kuperade terrängen runt Tärnan växlar mellan höglänt hällmarkstallskog och sänkor med små mossar eller djupa, långsmala sjöar. Närmare vildmark än så här är svårt att komma i Stockholmstrakten. 

Vi startar vår vandring i närheten av Hundsjön nordost om Brottby i Vallentuna kommun. Vi följer till stora delar skogsvägar under första halvan av vandringen, delvis längs Roslagleden. På vägen pausar vi för morgonfika vid den idylliskt fina Lilla Harsjön med sina välkomnande klippor och vindskydd. 

Efter knappt halva vandringen lämnar vi skogsvägarna och beger oss in i den väglösa naturen öster och norr om Tärnan där vi bjuds på mossiga skogar, storslagna vyer över Tärnan och naturens stillhet. Vi stannar intill Tärnan för lunch. Närkontakten med Tärnan avslutas senare under dagen då vi följer en stig som till stora delar följer strandkanten med gott om inbjudande pausplatser till eftermiddagsfikan. Vi avslutar sedan vandringen längs några kilometer skogsvägar för att komma tillbaka till där vi startade. 

Totalt blir vi max 25 st personer som vandrar cirka 18 km och vandringen kommer tidvis att vara krävande då vi går i terrängen som både kan vara ojämn, och innehålla backar både upp och ner, så för att delta behöver du vara i god form. Du behöver inte vara någon supermänniska, men i god form och utan besvärande skador. Fokus under dagen är att njuta av naturen och vi räknar med att ta gott om både kortare och längre pauser för att njuta av de fina omgivningarna.

Vi samlas relativt tidigt på morgonen klockan 08:30 vid Brollsta Golfklubb där det finns parkeringsplatser och dit man kan ta sig kommunalt. 

Vi räknar med att avsluta senast vid 18-tiden tillbaka vid startplatsen. 

För att delta på denna vandring behöver du vara minst 18 år gammal.

Att ta med

Kläder efter väder, sittunderlag och eventuellt utrustning för tillredning av lunch.. Morgonfika, lunch, eftermiddagsfika samt dryck och snacks. Bra att ta med extra mycket snacks för att orka hela dagen. Även om vattnet i både Tärnan och Lilla Harsjön är både vackert och fullt badbart rekommenderar vi att du bär med allt vatten du behöver under dagen. 

Anmälan och pris

Anmälan är obligatorisk senast den 13 juni och görs via mail till: markus.amanto@friluftsfrämjandet.se

Begränsat antal platser.

Vandringen kostar 60 kr per person och betalas kontant eller via Swish till ledarna på plats.

Vandringen leds av
 
Caroline Winroth 
caroline.winroth@friluftsframjandet.se 
Vandringsledare 
Friluftsfrämjandet Täby-Vallentuna Vaxholm
 
Markus Amanto 
markus.amanto@friluftsframjandet.se 
Fjällvandringsledare 
Friluftsfrämjandet Täby-Vallentuna-Vaxholm
 

19jun 08:30 - 18:00

Kontaktinformation

BOX 2906
187 29 Täby
Kontaktperson: Markus Amanto
Telefon: 0708-128100

E-post: markus.amanto@friluftsframj...
Hemsida: https://www.friluftsframjan...

Prisinformation

60 kronor per deltagare. Endast vuxna över 18 år kan delta på vandringen.