Vernissage Sötvatten - en värld av liv

Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

Söndag 6/2 kl 13 öppnar utställningen Sötvatten - en värld av liv i Vallentuna Kulturhus. En hisnande upptäcktsfärd både över och under vattenytan.

Vernissageprogram:
Kl 13 Utställningen öppnar. Kl 13.30 Johan Hammar berättar om livet som naturfotograf och arbetet med projektet Sötvatten – en värld av liv som både blev en utställning och en bok. Föredrag i Kulturrummet.

Arr: Kultur Vallentuna i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Utställningen är producerad av Regionmuseet i Skåne i samarbete med naturfotograf Johan Hammar och visas i Vallentuna Kulturhus 6/2 - 15/5 2022.

Om utställningen:

Glaciärer, älvar, bäckar, åar, våtmarker, sjöar, småvatten och tillfälliga vatten. Utställningen bygger på både fotograferat och filmat material av arter och miljöer både under och över vattenytan, från norra till södra Sverige. Hotet mot våra vattenmiljöer, men inte minst det positiva arbete med att återställa och återskapa vattenmiljöer som sker, illustreras också i utställningen.

Genom magiska foton och filmer och därtill ett antal interaktiva stationer, är syftet med utställningen att skapa en fascination för vilka fantastiska vattenmiljöer som finns i vårt eget land. Men också att skapa lust till att lära mer, att själv gå ut och upptäcka och kanske till och med arbeta med vattenmiljöer i framtiden.

Med utställningen vill vi öka förståelsen och kunskapen om hur livsnödvändigt det är med orörda, levande och friska vatten - för både människor och djur.

Om Johan Hammar:

Johan Hammar är biologen som blev fotograf och filmare. Efter 15 år som specialist på sötvatten arbetar han sedan 2013 som fotograf och filmare på heltid. Hans bilder och filmer publiceras och visas både i Sverige och utomlands. Johan är en mycket uppskattad föredragshållare och inspiratör som trollbinder publiken med sitt kunnande och engagemang.

Flera av Johans utställningar har turnerat runt i Sverige under flera år, från Abisko i norr till Falsterbo i söder. I två år har Johan arbetat med att dokumentera glaciärer, sjöar, älvar, våtmarker och några av de fascinerande arter som finns i våra vatten. Arbetet har tagit honom till Sveriges största, längsta, klaraste och kallaste vatten. Upp i luften och ner under ytan. En fascinerande upptäcktsresa i svenska sötvatten.

Naturvårdsverket utsåg 2018 Johan Hammar till årets naturfotograf.

Från den 1 december ska du som är över 18 år vara beredd att visa ditt covidbevis med giltig ID-handling när du deltar i publika evenemang. Om du av medicinska skäl inte har vaccinerat dig behöver du styrka detta med läkarintyg och ID-handling.

Mer från Vallentuna Kulturhus

Utbud

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Hitta hit