Ljusskygg - Jasmin Daryani

Konstkuben - Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

Utställningen Ljusskygg med fotografisk konst av Jasmin Daryani visas i Vallentuna Kulturhus 20/2 - 27/3. Vernissage lördag 20/2 kl 14 i konstnärens närvaro. Föranmälan till kultur@vallentuna.se.

Jasmin Daryani, född 1988 i Tehran, är verksam i Stockholm och tog sin examen från Konstfack 2015. Hennes konstnärliga praktik omfattar fotografi, video, skulptur där hon undersöker den sociala, lingvistiska och politiska konstruktionen av migration. Genom upprepning och omtagningar berättar hon om egna och andras erfarenheter i relation till samtiden och historien. 2016 tog Daryani emot Maria Bonnier Dahlins Stiftelses konstnärsstipendium för yngre bildkonstnärer.

Om utställningen:

Kontroll.

Blomsterlupinen (lupinus polyphyllus) kommer ursprungligen från nord- och syd Amerika och introducerades till svenska trädgårdar för ungefär ett sekel sedan som en dekorativ växt, innan den spred sig ut i naturen där lupinen idag har blivit en del av landskapet längst landsvägarna och tåg spår under sommaren.     

Det finns en särskild dualism kring lupinen, å ena sidan anses den vara en börda, en invasiv växt som slår ut andra växter, å andra sidan en tillgång, då många anser att det är en vacker blomma som utsmyckar trädgården.   

Naturvårdsverket försöker kontrollera lupinens framväxt genom att slå ned mot de områden där många lupiner växer, eller genom att rycka upp växterna i rötterna innan de hinner sprida sig till bredare områden. Allt medan svenska husägare och trädgårdsentusiaster fortsätter öka dess spridning och introducera lupinen till nya platser att slå rot.

  

Kontroll. 

2015 sökte många människor asyl i Sverige, omkring 30 000 var så kallade ensamkommande minderåriga, en stor majoritet var tonårskillar från Afghanistan. Sveriges utrikesminister Margot Wallström pratade i termer om att Sverige var på väg in i en systemkollaps.   

Efter misstankar restes från migrationsverket om den faktiska åldern på flera individer i denna grupp, samt det faktum att de flesta som kom saknade giltig dokumentation, fick nationellt forensiskt centrum på uppdrag av regeringen uppgiften att göra åldersbestämningar med metoder som innefattade röntgen av tänder samt knän för att kunna utvärdera åldern på de sökande.

Ifall en sökande bedömdes vara vuxen ökade risken för avslag medan chansen att söka nya platser att slå rot minskade markant.

/Jasmin Daryani

Kontaktinformation

Allévägen 1

Telefon: 08-58785000

E-post: kultur@vallentuna.se

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Hitta hit