I telefonen finns hela människan

Utställningsrummet - Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

Vallentuna Kulturhus 9/3 - 4/5 2021

De är svetsare, lärare, eller fotbollsspelare. De har barn. De har gått i skolan. De har varit förälskade. Minst av allt vill de vara flyktingar.

Hösten 2015 kom världen på riktigt till Sverige. Från Syrien, Afghanistan, Irak, Eritrea och många andra länder kom de i tusental. Det var som på TV. Vi har sett våldet, vi har sett de överfulla båtarna. Men vilka är människorna som kommit hit? Hur såg en bra dag ut? Vad bråkar man med chefen om? Vilka drömmar ger livet mening? Kanske drömmer vi om samma saker?

Under åtta månader besökte projektet I telefonen finns hela människan flyktingförläggningar från Uppland i norr till Skåne i söder. I telefonen gömmer sig tre olika berättelser; den jag var, flykten, dit jag kommit. Under projektet har berättelserna samlats in och tillsammans ger de en mångfacetterad och rättvis bild av människorna bakom begreppet flykting.

Projektet resulterade i en bok och i en vandringsutställning som visats på flera platser i Sverige och nu i Vallentuna. 

”När vi ser dem kommer vi också att se oss själva, eftersom deras längtan och deras drömmar är desamma som våra.”
Henrik Teleman, projektledare

l telefonen finns hela människan - en utställning av Henrik Teleman tillsammans med Zainab Witwit och människor som nyligen kommit till Sverige, i samarbete med Kalmar läns museum, Folkets Konsthall, Malmö museer, Kulturparken Småland, Jönköpings läns museum, Arbetets museum, Örebro läns museum, Upplandsmuseet och Gotlands museum. Finansierat av deltagande museer, Statens Kulturråd och PostkodLotteriets Kulturstiftelse. 

Arr: Kultur Vallentuna i samarbete med studieförbundet Sensus

Hör Henrik Teleman berätta om utställningen 
Längst ner på sidan finns en länk där du kan lyssna på när projektledaren Henrik Teleman berättar om hur arbetet med utställningen I telefonen finns hela människan gått till.

Mer om hela projektet och hur det vidareutvecklats hittar du på 
itelefonenfinnshelamänniskan.com

Utställningens öppettider:

måndag - fredag kl. 10-18
lördag kl. 10-16

Avvikelser i samband med helgdagar kan förekomma.

 

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Hitta hit