Vernissage med quizz och fika för Fira demokratin!

Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

Lördag 5/12 kl 14.30 öppnar vi utställningen Fira demokratin! i Vallentuna Kulturhus. Utställningen är producerad av Sveriges Riksdag. I samband med öppnandet arrangeras även en demokratiquizz med fina priser. Begränsat antal deltagare. Föranmälan till kultur@vallentuna.se.

Om utställningen ”Fira demokratin!” 

Utställningen “Fira demokratin!” är en vandringsutställning från Sveriges riksdag som turnerar i landet under jubileumsperioden 2018–2022. Den 5/12 2020 kommer utställningen till Vallentuna Kulturhus där den visas till och med den 31/1 2021.

 För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste reform. De första demokratiska riksdagsvalen ägde rum 1921 och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922.  

Nu uppmärksammar riksdagen demokratins genombrott i vårt land genom ett fyra år långt demokratijubileum. Under åren 2018–2022 firar riksdagen demokratins genombrott. Mer information om demokratijubileet finns på http://firademokratin. riksdagen.se/

”Fira demokratin!” är en utställning som visas runt om i landet under 2019–2022. Utställningen berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. En berättelse där gräsrötter och politiker varit viktiga aktörer som format vår demokrati.  

– Riksdagen firar demokratins historiska genombrott men vi vill också uppmärksamma demokratins möjligheter och utmaningar i dag. Det är hela Sveriges demokrati vi firar och jag och de vice talmännen besöker alla län för att markera att demokratin angår alla och att riksdagen är hela Sveriges riksdag, säger riksdagens talman Andreas Norlén.

Samtidigt visar vi även riksdagens affischutställning Ja, må den leva - demokratin, utihundrade år!

Arr: Kultur Vallentuna

Mer från Vallentuna Kulturhus

Utbud

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Hitta hit