Konsttkuben: Jag är här - målningar av Gudrun Andersson

Konstkuben - Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

22/8 - 3/10 visas utställningen JAG ÄR HÄR med målningar av Gudrun Andersson i Konstkuben. (Bilden på målningen är beskuren)

Hur skildrar man det man inte kan se? I Gudrun Anderssons målningar kan man känna närvaron av luft. Lager av tyngre och lättare, tjockare och tunnare luftlager som flyter omkring varandra och växlar plats sinsemellan. Rumsligheter uppstår och ibland uppstår ett nästintill oändligt djup.

Konstnär Gudrun Andersson berättar om det kroppsliga och sina tankar om spåren som lämnas av mänsklig aktivitet. Andersson har, liksom andra konstnärer, förmågan att se med sina egna ögon utan att hindras av den konventionella blicken. Andersson beskriver ”Jag har ju ett förhållande till verkligheten. Verkligheten är inte alltid det jag ser. Man kan se mycket mer i verkligheten än det man kan se med en traditionell fotoliknande blick.” I Anderssons bilder finns hennes inre verklighet, hennes inre värld, som samtidigt skulle kunna vara bilder av rymden.

Genom det icke föreställande måleriet utelämnas vi till oss själva att tycka och känna. Vi närmar oss tankar om vårt eget varande och vår plats i världen. Titeln på utställningen JAG ÄR HÄR, kommer av upplevelsen av att vara närvarande i målningen. Det kan vara konstnären själv, det kan vara DU - men också naturkrafter eller helt enkelt färgens materia.

Andersson arbetar intuitivt i ett noggrant arbete som bygger på erfarenheter och kunskap. I sitt eget måleri har hon under lång tid intresserat sig för färgerna blått och rött, som ett slags motsatspar på liknande sätt som svart och vitt kan vara. Färgerna rött och blått kopplar ihop människan och naturen genom sina flöden, blodet och vattnet.

Gudrun Andersson bor och arbetar på Ekerö utanför Stockholm. Hon har arbetat med målerikonservering och har en kandidatexamen i konstvetenskap. Hon är även verksam som pedagog, bland annat som bildansvarig på Waldorflärarhögskolan i Stockholm. För cirka tio år sedan bestämde hon sig för att börja måla på allvar igen och sedan 2015 har hon konstnären Per Hüttner som handledare. Andersson blandar sina färger själv av torrpigment och en emulsion gjord på ägg, kokt linolja och vatten. 

Läs mer om Gudrun Andersson på hennes hemsida: gudrunandersson.se (här finns också en intressant text som utforskar tankarna kring den röda och blå färgen) och på artworksapp.se

Öppettider 23/8-4/10

Mån-fre kl 10-18
Lör kl 10-16
Sön stängt

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Hitta hit