Live på bio: Kvinnan utan skugga

Vallentuna Teater, Vallentuna

Vår svenska operastjärna Nina Stemme gör en av de stora rollerna i Richard Strauss visuella opera Kvinnan utan skugga. 24 april 2021 livesänds den från Met i New York till biografer i Sverige.

Yannick Nézet-Séguin dirigerar Herbert Wernickes sensationella iscensättning av Strauss opera om utomvärldslig kärlek. En opera som kräver en rollista med de allra bästa dramatiska rösterna.

Vi får se tenoren Klaus Florian Vogt och sopranen Elza van den Heever som den gudomlige kejsaren och kejsarinnan (kvinnan utan skugga). Barytonen Michael Volle och sopranen Nina Stemme är den jordbundne Barak och hans lidande hustru. Sopranen Evelyn Herlitzius är den onda sköterskan.

Det fjärde samarbetet mellan Richard Strauss och librettisten Hugo von Hofmannsthal var på många sätt deras mest ambitiösa. Denna skapelse om kärlek och äktenskap hade sin bakgrund i traumat efter första världskriget och det Habsburgska imperiets kollaps. Resultatet är unikt: en upphöjd fantasi som förhärligar familjelivets enkla nöjen och kärlek, framför mer exotiska illusioner om lyckan.

Speltid: 4 timmar 28 minuter 

Livesänds 24 april 2021 kl. 18:00 från Metropolitan, New York.

Sjungs på tyska. Svensk text!

Dirigent: Yannick Nézet-Séguin

Regi: Herbert Wernicke

Scenografi, kostym, ljussättning: Herbert Wernicke

I rollerna: Elza van den Heever (Kejsarinnan), Nina Stemme (Dyers fru), Evelyn Herlitzius (Sköterskan), Klaus Florian Vogt (Emperor), Michael Volle (Barak), Ryan Speedo Green (Budbäraren)

24apr 18:00 - 22:30 Vallentuna Teater

Kontaktinformation

Vallentuna Kulturhus
Gymnasievägen 4, 186 36 Vallentuna

Telefon: 08-58785000

Arrangör: TunaBio i samarbete med Kultur Vallentuna

E-post: kultur@vallentuna.se

Mer från Vallentuna Teater

Utbud

Fakta

Richard Strauss (1864–1949) komponerade en imponerande mängd orkesterverk och sånger innan han övergick till opera. Hans opera Elektra (1909) var hans första samarbete med Hugo von Hofmannsthal (1874–1929), ett partnerskap som blev ett av de mest enastående i teaterhistorien. Hofmannsthal verkade som författare och poet mitt i den livliga intellektuella atmosfären i Wien vid förra sekelskiftet.

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Hitta hit