Backsippan i backarna står

Vallentuna

Nu är det hög tid att ge sig ut för att se Vallentuna kommuns kanske finaste blomma. Inte nog med att hon är alldeles särskilt vacker, om du hittar henne kan du dessutom gissa att du står på en alldeles extra speciell plats. Oftast hittas backsippan på gamla gravhögar eller gravfält.

Backsippan berättar också för oss att platsen antagligen är en mycket bra picknick-plats, hon gillar nämligen värme.

Men tänk på att hon är fridlyst! Ju mer du skadar henne desto större risk att hon helt dör ut…

Här är några tips om du vill ge dig ut för att hitta henne:

Vada sjökullar (Vada socken)

Strax bakom Vada kyrka finns tre pampiga storhögar där runt 140 fornlämningar identifierats. Stenformationer och kullarna berättar om Vadadalen som ett maktcentrum med mäktiga familjer. När du väl är uppe på kullarna kan du se ut över den tidigare viktiga vattenvägen, Långhundraleden, som gick mellan Östersjön och Gamla Uppsala. Från kullarnas topp har du också en härlig utsikt.

Just på denna plats, fylld av historia, hittar du också ett stort bestånd av backsippor.

 

Hitta hit:

Det finns en större parkering vid Vada kyrka. Från parkeringen är det en mindre promenad på ungefär 200 m kullarna, delvis via den trafikerade Vadavägen. Det går en grusväg till vänster som tar dig till kullarna.

Björkby-Kyrkviken (Vallentuna socken)

Björkby-Kyrkvikens naturreservat ligger vid Vallentunasjöns norra strand. Med sitt centrala läge i Vallentuna centrum är området ett populärt besöksmål för naturintresserade, barngrupper, motionärer eller för den som bara vill sitta vid ett picknickbord och njuta i vacker miljö. Vallentunasjön har stora kvaliteter året runt och är populärt för både långfärdsskridskoåkning och promenader. På väg till Kullen passerar du fornlämningar bestående gravfält.

I de insprängde moränbackarna och omgärdade av fornlämningar inom naturreservatet hittar du backsipporna.

 

Hitta hit:

Att gå från Vallentuna centrum en fin promenad. Titta efter kyrkan så kommer du in i reservatet.

Kommer du med bil finns en stor parkering i anslutning till Kvarnbadet. 

Klashagen (Frösunda socken)

Denna plats kanske är den svåraste att ta sig till, men väl där är det mödan värt. Här finns ofta många backsippor – mycket tack vare Naturskyddsföreningen och Frösunda Hembygdsförening som varje vår samlas för fagning.

Mitt bland backsipporna växer en väldigt stor en. Hur gammal den är vet ingen, men en kan gissa att den är över 500 år gammal. Kanske att även backsipporna växt här lika länge.

 

Hitta hit:

Det bästa sättet att ta sig hit är att ge sig ut på den sex kilometers lång Livstens-leden, som är en av Vallentuna kommuns pilgrimsleder. Den börjar vid Frösundagården som ligger ungefär 300 meter ifrån Frösunda station. Längs vägen passerar du ett äldre kulturlandskap med gårdar och fornlämningar.

Hitta hit