Hanterandet av svårigheten - Maja Kristin Nylander

Konstkuben - Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

Nylanders drömlika bilder är hudnära betraktelser om närvaro och frånvaro. Hanterandet av svårigheten är en serie fotografier, utsnitt ur en berättelse om saknad gestaltad genom minnen, handlingar och relationer.

Visas i Vallentuna Kulturhus 10/10 - 5/12 2020.

Maja Kristin Nylander har under en längre tid arbetat utifrån sina personliga erfarenheter av frånvaro och saknad. Omsorgsfullt iscensätter och arrangerar hon bilder med symboler och människor i melankoliska landskap. Hon undersöker saknaden och dess estetik, relationen mellan det mytologiska och världsliga, det kollektiva och privata minnet. I bilderna får minnen, symboler och kroppar samspela i associativa scenerier, där yttre och inre världar möts. Ett återkommande motiv är vårdandet och det fysiska, liksom det mentala, bärandet. 

Nylander började i unga år fotografera sin hembygd med sin mammas gamla kamera och mormor som motiv. Viljan att berätta fanns där redan då, i drivkraften att skildra något som en dag inte kommer att finnas kvar. Att hon sedan fastnade för arbetet i mörkrummet tar sig uttryck i det måleriska anslaget i bilderna.

Maja Kristin Nylander är född 1979 och arbetar med porträtt och iscensatt fotografi, med bas i Göteborg. Hon är utbildad vid Napier University School of Film and Photography i Edinburgh och University of Wales, Newport School of Media and Design. Hon har tilldelats ett flertal stipendier och har en rad utställningar, i Sverige och utomlands, bakom sig. Nylander arbetar även redaktionellt och med större dokumentära projekt och porträttutställningar.

Läs mer om Maja Kristin Nylander på hennes hemsida majakristin.se

Öppettider:

må-fr kl 10-18
lö kl 10-16
sön stängt

Kontaktinformation

Vallentuna Kulturhus
Allévägen 1

Telefon: 08-58785000

Arrangör: Kultur Vallentuna

E-post: kultur@vallentuna.se
Hemsida: www.vallentuna.se

Öppettider

må-to 10-20
fr 10-18
lö 10-16
sö 12-16
OBS! Avvikelser kan förekomma, se Biblioteket Vallentuna Kulturhus på upplevvallentuna.se

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Faciliteter

Café
Tillgänglighetsanpassad
WC/Toalett

Hitta hit