Gästspel av Strindbergs Intima Teater

Kulturrummet - Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

Frida Uhl - Teatermonolog av Hanna Nygårds i regi av Anna Pettersson.

Från klostret till Cabare´scenen; Iförd sin exklusiva päls av leopard förflyttade sig Frida Uhl mellan Berlin, Paris, London och New York. Hennes liv var kantat av skandaler och halsbrytande projekt där hon hävdade kvinnans rätt till sexuell frigjordhet, ekonomisk självständighet och intellektuellt skarpsinne.

Inom scenkonsten var hon en pionjär med fingertoppskänsla för de nya strömningarna. Hon startade cabaret-scener och skapade nätverk för konstnärer, artister och näringsidkare. Under sina resor översatte hon sina älskares texter till flera olika språk och skapade arbetstillfällen för dem runt om i världen.
Frida Uhl var en allkonstnär och en hårt arbetande teater- och konstkritiker, idag mer känd för att vara ”Strindbergs andra hustru” än hur hon påverkade den moderna litteraturen och kulturlivet.
Hon är en av många bortglömda yrkeskvinnor som målmedvetet och riskfyllt stred för den konstnärliga friheten och mot censuren av allt som då ansågs vara moraliskt förkastligt.

Genom att dramatisera delar ur Fridas liv tagna från hennes egna anteckningar, brev och texter vill vi belysa hennes enastående arbete, hennes mod och hur hon visar riktningen för oss mot förnyelse och utveckling, in i framtiden.

Längd: ca 1,20

Hanna Nygårds har gjort ett antal roller på scen och film samt regisserat en egen uppsättning av Pelikanen på Strindbergs Intima Teater. Hanna medverkade även som skådespelerska i Bernardas hus på Stockholms Stadsteater samt är en flitig gäst på "underground"-kurser och workshops i Berlin.

Anna Pettersson är regissör och teaterchef för Strindbergs
Intima Teater. Hon har regisserat ett tjugotal uppsättningar bl.a. Vildanden och Hedda Gabler på Dramaten, Alice i Underlandet på Göteborg Stadsteater samt regisserade och spelade mot Johan Rabeus i Fadren 2017 på Strindbergs Intima Teater där hon även iscensatte sin prisade föreställning Fröken Julie.

"Det ligger något underbart i att flyga, har man en gång försökt det så blir det snart ett helt naturligt tillstånd för en. Och aldrig mer släpper själen sin hemlängtan till rymderna." - Frida Uhl

Boka

Kontaktinformation

Vallentuna Kulturhus
Allévägen 1

Telefon: 08-58785000

Arrangör: Kultur Vallentuna

E-post: kultur@vallentuna.se

Mer från Kulturrummet - Vallentuna Kulturhus

Utbud

Prisinformation

Biljettpris 200 kr. Barn/unga tom 15 år 100 kr.

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Hitta hit