Kvinnor i kamp - Ett konstverk av Petra Bauer

Utställningsrummet - Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

Utställningsrummet Vallentuna Kulturhus 30/10- 17/11 2019

I verket Kvinnor i Kamp berättar Petra Bauer om kampen för kvinnors rättigheter i början av 1900-talet. Installationen består av historiska affischer och fotografiska porträtt från den socialistiska kvinnorörelsen i Sverige.

Det fanns många socialistiska kvinnoklubbar som arbetade för kvinnors rättigheter på arbetsmarknaden och i samhället.  Fotografierna i verkets installation föreställer grupporträtt av  dessa kvinnor som ofta, väl medvetna om männens maktspråk, framställde sig själva med papper, penna och protokoll. Med ett  politiskt tydligt ställningstagande tog de plats framför kameran.

Materialet är hämtat från Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek och lyfter samtidigt Folkets Hus och Parkers egen historia, då reformivrare och agitatorer reste runt i Sverige och höll möten för att organisera landets kvinnor.

PETRA BAUER

Petra Bauer är konstnär och filmare, baserad i Stockholm. Bauer arbetar med aktivistisk och feministisk historia. Hon är även intresserad av film som en politisk och kollektiv praktik. Petra Bauer är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö och anställd som professor i fri konst med inriktning på rörlig bild på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Utställningen är producerad av Folkets hus och Parker.

Arr Kultur Vallentuna i samarbete med ABF

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Hitta hit