Åse Frid - Ofullständigt lexikon/Uncomplete dictionary

Konstkuben - Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

Vad är det som viktigt i teckningarna och det de vill försöka få fram? Var landar man när språket slår kullerbyttor och faller tomt ner? Vad händer vid denna upprepning som samtidigt bildar spiraler och cirkulära mönster som söker efter meningslös skönhet?

Åse Frid arbetar med konst i text‐ och bild‐fältet. Hon arbetar främst med akvarell och teckningar där hon utforskar kommunikationen mellan text och bild, och relationen mellan materialitet, språk, dröm och seende. Arbetet inbegriper även artist-books, installationer, poesi och film.

Hennes arbete styrs ofta av regler, som bygger på att bilden målas fram runt de bokstäver som utgör målningens ”varp”. Papprets vita sparas ut då färgen fylls i inuti och runt de ihåligt tecknade bokstäverna. Det långsamma arbetet leder till drömska tidsbubblor, styrt av de uppsatta reglerna och vad som händer runt de misstag som uppstår på vägen. Hon arbetar även med intuitivt målade akvareller som saknar text men som förhåller sig till språket som tysta översättningar av stum natur och mörka håligheter, ett slags naturens översättning.

I utställningen Ofullständigt lexikon/Uncompleted dictionary är den språkliga och bildmässiga översättningens olika problem centralt, parallellt med en närhet till dålig och ovärdig humor. Ett exempel är bildsviten ”The Swedish-Foreign False Friends Glossary”, en serie runt text med bilder i tusch, akvarell och grafit, som består av så kallade ”falska vänner”; ord på två språk som liknar varandra men som betyder olika saker, t ex ”stock/stock”, som refererar till börsen och till en trästock, eller "barn/barn"; lada/barn. Ordparen följer varandra i slingrande former, och den sakta framväxande bilden skapar nya betydelser, eller kanske icke-betydelser, som ett shamanistiskt mantra där orden bokstavligen ringas in.

Åse Frid är född 1969 och uppvuxen i Uppsala. Hon tog sin masterexamen i fri konst vid Umeå konsthögskola 2000, och har bott och verkat i Malmö, Los Angeles och Sandviken. Hon bor och verkar numera på Rådmansö och i Stockholm. Hon är representerad bland annat på Nordiska Akvarellmuseet och i samlingar hos privatpersoner, kommuner och landsting. Hon fick 1-årigt arbetsstipendium från Bildkonstnärsfonden 2018.

Utställningar och projekt inkluderar bland annat separatutställningar på Galleri 54 i Göteborg 2017, Avesta konsthall 2015, Wip:konsthall 2015, Norrtälje konsthall 2014, Sandvikens konsthall 2006, och Galleri Ping-Pong i Malmö 2003.  Grupputställningar på bland annat Norrtälje konsthall 2019, konst i ån 2019, Skrivandets förhandlingar på Rönnells antikvariat 2018, Minnessalongen på Odengatan Stockholm 2018, Sammankomsten/The gathering, Dalarnas museum 2018, performancet Kungörelsen på Moderna museet 2018, Nordiska Akvarellmuseet Second storey (ur samlingarna) 2016, Fylkingen 2014 och Combined Lines på Ålands konstmuseum 2010. 

Hon medverkar i katalogen ”Sammankomster och gatherings” utgiven av konstnärsdrivna Galleri Se i Falun 2018. Hon gick nyligen en postgraduate-kurs på Konstfack, "Skrivandets förhandlingar-konflikt och ansvar i text", där hon arbetade med verket "Filt", en diktsamling om vårt behov av tröst och skydd.

Öppettider

https://www.vallentuna.se/fritid-och-kultur/bibliotek/oppettider-och-kontakt/

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Faciliteter

Café
Tillgänglig toalett

Hitta hit