Berit Sahlström - Fem avgörande kvinnor

Konstkuben - Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

Berit Sahlström väver bilder av personer som varit eller är historiskt betydelsefulla, kulturellt eller litterärt. Hon har gjort många tolkningar av kvinnliga författare och forskare, hon har valt människor som varit föregångare och som representanter för sitt kön. Många av dem har haft en politisk agenda med tonvikt på mänskliga rättigheter och flera har varit kvinnorättskämpar.

De fem centrala porträtten i utställningen är alltså fem kvinnor som på olika sätt varit med och påverkat Etiopiens historia. Det handlar om fem viktiga tillfällen då utvecklingen tog ett steg framåt under den kristna tiden av historien, de senaste 1600 åren. Hennes man, historikern Tekeste Negash har skrivit en bok om Etiopiens historia i detta perspektiv och de fem avgörande tillfällena är hans tolkning. Sahlström har format porträtten med kunskap om kvinnornas liv och historia, genom att göra besök på plats och ta del av berättelser från tiden. I några fall har det funnits fotografier och andra avbildningar, i andra fall har hon format en bild i nära samtal med maken.

Sahlström är textilkonstnär och väver gobelänger med enkel tuskaft på fri hand. Hon har en förlaga, en skiss, som hon utgår från men arbetar fritt med väven, som om hon målar med tråden. Sahlström har en yrkeshistoria inom universitetsvärlden, hon är fil. dr. i konstvetenskap, har arbetat som jämställdhetshandläggare och lärare på bland annat Uppsala universitet. Efter många år inom det området valde hon att bli konstnär på heltid så sent som i 50-årsåldern. Då plockade hon upp en tråd som hon släppt vid ett vägval i början av sitt yrkesliv.

Sahlström har bott och arbetat många år i Uppsala och bor idag i Malmö. Trots hennes relativt korta bana som utövande konstnär har hon hunnit med mycket. Hennes verk har visats på utställningar i USA, England, Japan och Etiopien, och på flera platser i Sverige. Hon har gjort utsmyckningar till bland annat Stadsbiblioteket i Uppsala, Lunds universitet och London Borough of Redbridge. Hon har också gjort bokomslag och illustrationer.

Kontaktinformation

Vallentuna Kulturhus
Allévägen 1

Kontaktperson: Charlotta Abrahamsson
Telefon: 08-58785000

Arrangör: Kultur Vallentuna

E-post: kultur@vallentuna.se
Hemsida: www.vallentuna.se

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Faciliteter

Café
Parkering
Tillgänglig toalett

Hitta hit