Tusen år av kvinnokraft

Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

Tusen år av kvinnorkaft, Utställning i Vallentuna Kulturhus 11/6-17/9 2019.

Möt Brita Cruus, GarvarJohanna och Gerda Meyerson, få reda på mer om hämnden på Esta skär, medeltida pilgrimsresor och LKPR. Den 11 juni 2019 öppnar ”Tusen år av kvinnokraft” på Vallentuna Kulturhus. Det är en utställning som vill vidga och komplettera Stockholms läns historia.

Här uppmärksammas kvinnor som påverkat och satt spår, men också kvinnors berättelser om det gemensamma, vardagliga och alldagliga. Ambitionen har varit att lyfta fram det som fattas, det som inte betraktats som värt att bevara eller det som medvetet valts bort och suddats ut. Även om utställningen belyser kvinnors villkor, idag och genom historien, tror vi att berättelserna talar till oss alla.

Ett viktigt led i útställningsprocessen var det upprop som riktades till samtliga kommuner i länet hösten 2018. Sammanlagt skickades 129 förslag till namn och berättelser in. Även forskare har varit engagerade i arbetets gång kring de olika teman som bildar ramverk och ger ingångar till olika aspekter av historien.

Projektet är ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Kultur Vallentuna vilket startade i samband med att Kultur Vallentuna ville uppmärksamma 1000-årsfirandet av vikingakvinnan Estrids födelse som äger rum i år. Ganska snart vidgades idén till att lyfta fler kvinnor ur historien som bidragit till länets utveckling. Framväxten av utställningen har fortsatt med Stockholms läns museum som producent och kommer att turnera runt i länet de närmaste åren.

Öppettider:
Må-tors 9-20
Fre 9-18
Lö 10-16
Sön 12-16

Sommartider 21/6-18/8
Må-tors 9-19
Fre 9-17
Lö-sön stängt

 

 

 

 

 

Mer från Vallentuna Kulturhus

Utbud

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Hitta hit