Jesper Nordahl - Katunayake Frihandelszon

Konstkuben - Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

En utställning om feministisk kamp, motstånd och strategier för social förändring.

I konstkuben visar Jesper Nordahl ett antal videoverk som har sin utgångspunkt i Katunayake Frihandelszon på Sri Lanka. Frihandelszoner är områden, som omfattas av särskilda ekonomiska villkor, med fabriker som producerar varor för export. Frihandelszonerna var en av hörnstenarna i de omstruktureringspolitiska åtgärder som Världsbanken och Internationella Valutafonden introducerade i landet 1978. En stor del del av den globala textil- och modeindustrin och de kläder som vi bär har sin produktion i dessa områden.

En central del av utställningen bygger på ett samarbete med Kvinnocentret (The Women’s Centre) på Sri Lanka. Kvinnocentret består av kvinnliga arbetare och aktivister som arbetar för kvinnors rättigheter och självbestämmande på arbetsplatsen, i samhället och i hemmet. Kvinnocentret ligger i anslutning till Katunayake Frihandelszon, där många av kvinnorna på centret har sina arbetsplatser. Centret etablerades 1982 som en reaktion mot arbetsförhållandena inom textilindustrin och frihandelszonerna och den politik som de är en del av.

Utställningen är del av en pågående serie arbeten som Nordahl påbörjade 2004 i samarbete med Kvinnocentret (The Women’s Centre), sociologer, advokater, forskare, fackföreningen för frihandelszonsarbetarna, konstnärer och aktivister på Sri Lanka. Utställningen omfattar dessutom en video som bygger på en intervju med den postkoloniala feministiska teoretikern, författaren och aktivisten Chandra Talpade Mohanty.

Jesper Nordahl bodde själv på Sri Lanka mellan 1982 och 1984 i samband med att hans föräldrar arbetade på Skanska som byggde den SIDA-finasierade kraftverksdammen Kotmale. Kotmaledammen var tillsammans med frihandelszonerna en viktig del av de omstruktureringspolitiska åtgärder som Världsbanken och Internationella Valutafonden initierade i landet.

I sitt konstnärliga arbete använder sig Jesper Nordahl framför allt av video men även foto, måleri och text för att utforska sociala och politiska ämnen där frågor kring genus, makt och kunskapsproduktion är centrala. 

Jesper Nordahl är född 1969 i Stockholm och uppvuxen i Vallentuna. Han tog sin examen på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 2000 och deltog i Whitney ISP i New York 2006-07. Han har ställt ut både i Sverige och utomlands. Som exempel kan nämnas Shedhalle, Zurich; Index, Stockholm; Moderna Museet Stockholm; Artists Space, New York; Grazer Kunstverein, Graz; Colombo Art Biennale, Colombo; GIBCA, Göteborg och Galerija Umjetnina, Split. Nordahl bor och arbetar i Stockholm.

För mer information: www.jesper.x-i.net

Öppettider

Konstkuben har öppet samma tider som biblioteket i Vallentuna kulturhus:
måndag-torsdag kl. 10-20, fredag kl. 10-18, lördag kl. 10-16 och söndag kl. 12-16.
Helgdagar och andra avvikelser från ordinarie tider se www.vallentuna.se/bibliotek

;

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Hitta hit