Den lilla svarta: modeindustrins mörka baksida

Kulturrummet - Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

Journalisten och författaren Gunilla Ander kommer till Vallentuna Kulturhus lö 16/2 kl 15 och berättar om modeindustrins baksida.

Hur kan en t-tröja i vit ren bomull, säljas till priset av en fika?

Hösten 2016 utkom Gunilla Ander med boken Den lilla svarta : Modeindustrins baksida (Ordfront förlag) - där författaren går in bakom modeindustrins gröntvättade kulisser och skärskådar en bransch som utvecklar konsten att sälja sjukligt billiga kläder och samtidigt belöna konsumenten med ett gott samvete. Färden tog henne till bland annat till en av Sri Lankas skattefria zoner "Katunayake" som gjort »fashion without guilt« till sitt varumärke, men där sömmerskorna betalar ett högt pris får vårt billiga mode.

I samband med vernissagen av Jesper Nordahls videoutställning om denna frihandelszon i Konstkuben samma dag kl 14 berättar Gunilla Ander om sina reportage längs klädindustrins vindlande produktionskedja. 

Gunilla Ander tar läsaren till T-shirt Capital, indiska Tirupur, – ett kluster av syfabriker som står för 90 procent av Indiens hela export av stickade plagg i bomullstrikå och gör en välskriven granskning av slogans som fashion without guilt, the future will be circular, clean fashion och Mother Nature´s own choice
/Magnus Linton,DN

Boken är informativ och mycket intressant. Den tydligaste och kanske viktigaste slutsatsen man som läsare kan dra är att situationen ser ut som den gör eftersom ingen är villig att betala priset för riktig hållbarhet, samt att stater inte tar sitt ansvar.
/AmnestyPress

"Den lilla Svarta" är uppföljaren till boken "Bomull en solkig historia" från 2010.

Passa också på att de utställningen Koll på kläder som visas i utställningsrummet 9/2-5/5 2019.

Fri entré.
Arr Kultur Vallentuna i samarbete med Studiefrämjandet

 

 

Mer från Kulturrummet - Vallentuna Kulturhus

Utbud

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Hitta hit