Vi äro tusenden

Kulturrummet - Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

Familj, jobb, byråkrati och en eld som aldrig slocknar. Tre generationers lösningar, misstag och förslag till framtiden. Ett samtal av och med 90-talisten Mir, 60-talisten Li och 40-talisten Kerstin Grebäck.

Mir, Li och Kerstin är tre av de tusentals kvinnor som arbetat och arbetar för freden. I generation efter generation har kampen först för allas lika värde.

Varje generation har haft sin lösning, sin kamp och sina hinder. Även om varje dotter som föds tar stafettpinnen från de som sprungit tidigare verkar det i flera frågor bara gå runt, runt, runt.

Världen går framåt, ibland. Men nu, när världsledare kan förminska och förnedra kvinnor helt öppet på twitter, när krigen krigen aldrig tycks minska, när murarna växer runt Europa... då är det dags. Dags att verkligen sätta sig ned och fundera på vad det är vi har vi lärt oss. Vad tar vi med oss? Vad borde vi göra annorlunda? Och hur hänger allt det här ihop med livet?

~~~

Kerstin Grebäck var på 70-talet ensamstående fembarnsmamma, körde buss på nätterna och tryckte in politiken mellan familjebestyren. Hon har rest runt i hela världen, samtalat med alla stormakter, varit internationell ordförande i Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet och generalsekreterare i Kvinna till Kvinna. Hon är också mamma till Li och mormor till Mir.

Li Grebäck var den första tjejen i Sverige som valde teknik på högstadiet i skolan, på 80-talet var hon punkare, utbildade sig till trädgårdstekniker för att arbeta med vård utomhus på 90-talet, skolade om sig till dokumentärfilmare och driver idag TROTS kvinnojour på Gotland, en samhällsaktör för ett våldsfritt samhälle. Hon är också barn till Kerstin och mamma till Mir.

Mir Grebäck von Melen var under tidigt 2000-tal den yngsta styrelseledamoten någonsin i riksorganisationen Ungdom Mot Rasism. Under gymnasiet gjorde hon en tio veckors praktik i Geneve i anslutning till FN. Idag sitter hon i styrelsen för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, arrangerar festivalen Öland Roots och begrundar varför vi inte kommit längre. Hon är också barnbarn till Kerstin och barn till Li.

 

Mer från Kulturrummet - Vallentuna Kulturhus

Utbud

Hitta hit