Masayoshi Oya, keramik

Konstkuben - Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

I Masayoshi Oyas keramik flödar färg och form, men under kontroll. Oya har ett estetiskt förhållningssätt kombinerat med en under-fundig lekfullhet där Japans traditionella kultur möter det svenska hantverket. Traditionell konst och hantverk från Japan är en stor inspirationskälla som tillsammans med det svenska formar hans keramik.

”Det är på drejskivan som jag skapar de flesta av mina verk. Intresset och känslan för lera och keramik har jag haft med mig hela livet. Att bli keramiker var min dröm som liten och jag gick min första keramikkurs redan om 9-åring. Först i 25-årsåldern blev drömmen verklighet och jag gick en tvåårig hantverksutbildning till keramiker i japanska Aichi.

Efter en tid som keramiker i Japan hade jag fastnat i en japansk keramiktradition och jag behövde ny inspiration, gärna i ett nytt land, för att hitta mitt eget uttryck. Att det blev Sverige kan jag tacka bandet The Cardigans för. Deras musik och stil väckte mitt intresse för Sverige, och när jag sedan läste om Capellagården i, om skolans filosofi och Carl Malmsten, kände jag att jag måste dit.

I Sverige fick jag ett nyvaknat intresse för det japanska och nu tycker jag det är spännande att kombinera de två kulterna, som på samma gång har mycket gemen- samt och många olikheter. Jag tycker keramiken har otroliga möjligheter. Med den kan jag skapa olika känslor, ytor och föremål – från praktiska saker till konst. Jag gör enkla former som jag sedan kombinerar med glasyrens slumpmässiga beteende. Det är precis som att måla på duk. ”

I utställningen visar Oya konstföremål och "brukskonst". Konstföremålen är inspi-rerade av den japanska teceremonin och ikebana (konsten att arrangera blommor). Brukskeramiken, som är influerad av den svenska vardagen, ses i Japan som konst och skattas högt. I den japanska matkulturen används olika porslin till olika sorters mat och när bordet dukas tänker man på hur keramiken kommer att passa ihop med maten.

Masayoshi Oya är född i Japan 1979, bor och verkar i Göteborg. Efter studier i keramik på Seto Yougyou i Aiichi flyttade han till Sverige för studier på Capella-gården. Han tog sin mastersexamen 2011 på HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) vid Göteborgs Universitet. Han har idag en egen verkstad och är aktiv i den japansvenska designgruppen YOIN. Han var nominerad till Formex Nova 2015 och har ett aktuellt designsamarbete med Hemtex och House of Rym.

Läs mer på studiooyama.se

 

Mer från Konstkuben - Vallentuna Kulturhus

Utbud

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.

Faciliteter

WiFi
WC/Toalett
Rullstolsanpassat

Hitta hit