Husby Gårds Museum

Vallentuna

Mitt i det unika kulturlandskapet i Markim, en socken med världsarvkvalitéer, hittar du Husby Gårds museum. Gården har anor sedan långt tillbaka i tiden och nämns i skrift första gången år 1298. Gården har under historien tjänat som kungsgård och försett kronan med förnödenheter så långt tillbaka som medeltid, och kanske även vikingatid.

1858 föds Teodor Gustafson i Markim. Husby Gård har vid denna tid gått i arv i Teodors familj sedan början av 1700-talet och, trots att han är näst yngst i syskonskaran, kommer just Teodor att så småningom ta över Husby. Han får tidigt delta i sysslorna på gården som på den tiden sköttes med djur och folk, då det inte fanns maskiner i lantbruket. Här inleds Teodor Gustafsons intresse för allt som är gammalt och fornt och drygt 30 år efter hans död blir hans familjehem museum, tack vare arvtagerskan fröken Sigrid Åkerberg.

Ovanför den krokiga gamla trappan har tiden stannat. Här är rummen med sina möbler, samlarobjekt och bruksföremål bevarade från en svunnen tid. Upptäck hur folk levde under tiden kring förra sekelskiftet och ta chansen att promenera genom det historiska kulturlandskapet.

I socknen hittar ni även en romansk landskyrka från 1200-talet, besöksgårdar, underbara naturmiljöer och spår från Vikingatiden.

Kontaktinformation

Husby 1
Vallentuna
Kontaktperson: Eleonor Haking
Telefon: 073-9090603

E-post: husbystiftelsen@gmail.com
Hemsida: https://www.hembygd.se/mark...

Öppettider

Guidade turer av museet kan bokas året om på begäran. Maila din förfrågan till husbystiftelsen@gmail.com

Offentliga öppettider under sommarhalvåret:
26 maj kl. 12.00-14.00. Guidad tur kl. 13.00
30 juni kl. 12.00-14.00. Guidad tur kl. 13.00
15 juni kl. 12.00-14.00. Guidad tur kl. 13.00
5 augusti (Markims hembygdsdag) kl. 11.00-15-00. Två guidade turer.

Fler datum för offentliga öppettider kan komma att bokas!

Prisinformation

Gratis inträde

Res med kollektivtrafiken

Faciliteter

  • Uteplats
  • WC/Toalett

Hitta hit