HELA VÄRLDEN BRINNER!

Utställningsrummet - Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

HELA VÄRLDEN BRINNER!
En utställning om mod och rädsla med avstamp i Astrid Lindgrens krigsdagböcker

Besökarna flyttas tillbaka till krigsåren 1939-1945, men utställningen blickar också inåt och framåt. Går historien igen? Måste det vara så?

Mot fonden av Astrid Lindgrens dagböcker ställer utställningen frågor om vår tid – en tid när fascism och rasism åter vinner mark i Europa, en tid då allt fler röster börjar varna för nya konfrontationer och till och med ett nytt världskrig.

Utställningen HELA VÄRLDEN BRINNER visar ett unikt material, tack vare samverkan med Astrid Lindgrens familj och förlaget Salikon. Den är producerad av ACTIT kommunikation på uppdrag av Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning och med stöd av PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

HELA VÄRLDEN BRINNER! har turnerat runt om i Sverige och i utlandet sedan öppnandet i Vimmerby sommaren 2015 och visar i Vallentuna Kulturhus 21/10 2017- 4/2 2018.

ÖPPETTIDER
Må-to kl 10-17, fr kl 10-18, lö kl 10-16, sö kl 12-16

Arr: Kultur Vallentuna i samarbete med Studiefrämjandet

MER OM UTSTÄLLNINGEN:

– Vi hittar ständigt nya dimensioner hos Astrid Lindgren, en författare som i högsta grad behandlar nutidens frågor, säger Anneli Karlsson på Astrid Lindgrens Näs. I utställningen HELA VÄRLDEN BRINNER! hoppas vi kunna reflektera hennes tankar mot hur människor idag tänker om krigshot, flyktingströmmar och rasism.

För att skapa så mycket interaktivitet som möjligt äger utställningen rum i både fysiska rum och digitala miljöer. En viktig del är "krigsrummets" touchscreen, där besökaren i olika lager kan utforska den tid då andra världskriget ägde rum. Stort som smått, världshändelser och vanliga vardagshändelser blandas hejvilt. I en annat del av utställningen kan besökaren själv lägga till sin personliga pusselbit till utställningen: kanske några tankar, några förslag, en egen berättelse eller liknande. Utställningsproducenterna har också i en del låtit Astrid Lindgren omgärdas av åtta människor i vår tid, som var och en på ett gripande sätt berättar om sina egna öden och erfarenheter av orostider, flykt och exil.

Utställningen har även en egen hemsida där man kan uppleva delar av utställningen och personliga berättelser från människor som idag lever i Sverige men som flytt hit undan krig, våld och förtryck.

Det ambitiösa utställningsprojektet har beviljats stöd från, som verkar i linje med lotteriets vision om en bättre värld.

Utställningen har också en egen hemsida: helavarldenbrinner.se

 

Kontaktinformation

Vallentuna Kulturhus
Allévägen 1

Telefon: 08-58785000

E-post: kultur@vallentuna.se
Hemsida: http://www.vallentuna.se/ku...

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.