Roslagsleden: Etapp 3 Örsta- Lövhagen

Vallentuna

Från Örsta och Angarnssjöängen fortsätter Roslagsleden upp mot Össeby IP med dusch och möjlighet att fylla på färskvatten.

Några hundra meter från leden, på höjden vid Brottby gård, ligger Össeby kyrkoruin, resterna efter Vallentunas nionde medeltida kyrka och socken. Kyrkan byggdes under senmedeltiden, troligen under 1400-talets senare del. Den var i bruk till år 1838 då socknarna Össeby och Garn slogs samman. I dag används kyrkoruinen främst för sommargudstjänster och vigslar.

På Bron vid Brottby korsar Roslagsleden Långhundraleden, vikingarnas farled mellan Uppsala och Östersjön. I dag en av Upplands vackraste och längsta kanotleder, kantad av sevärdheter och ordnade rast- och lägerplatser.

Norrut ligger Vada med sina stora sjökullar som är gamla hövdingagravar, och Brotorp, med runsten och rastplats. Ruiner och lämningar, gravfält och runstenar vittnar om farledens betydelse genom historien.

 

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Från Vallentuna kör väg 268 mot Angarn och Örsta. Det finns också flera bussförbindelser från både Vallentuna och Danderyds sjukhus.

Buss 661 från Brottby trafikplats mot Vallentuna
Buss 665 från Vallentuna station västra mot Stora Karby
Buss 625 från Danderyds sjukhus mot Söderhall
Buss 667 från Brottby trafikplats mot Gillinge

för mer info se sl.se

Hitta hit