Komboguidningar - se två sevärdheter istället för en!

Vallentuna

1. Vada sjökullar och Vada kyrka - Vendeltid och kyrkohistoria
Vada sjökullar
Vid Vada fanns på 600-talet ett stort maktcentrum, en centralplats. Vada var en av flera centralplatser i Uppland. Här fanns politisk och ekonomisk makt. Vada var en plats styrd av en mäktig hövding och hit kom varor från när och fjärran. De tre stora sjökullarna är gravhögar som visar på platsens forna storhet.

Vada kyrka
Vada kyrka är ifrån slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet. Kyrkan byggdes från början som en gårdskyrka till Vada gård och ersatte en tidigare träkyrka.
Vada kyrka är den första generationen av nu stående kyrkor i Sverige, från den romanska perioden. Under 1100 och 1200-talet byggdes tusentals nya kyrkor i landet. Man började bygga i sten istället för i trä och de nya kyrkorna behövdes för att varje socken skulle ha en egen kyrka.

Vada kyrka har många spännade inventarier, en del finns i kyrkan och en del på museum. I kyrkan finns runstensfragment, en besynnerlig grav kopplad till Gustav II Adolf och mer därtill.

2. Broby bro och Jarlabankes bro - Vikingatida broar och tidigkristna gravplatser
Jarlabankes bro
Vikingastormannen Jarlabanke byggde flera broar och vägar. Han var en stolt man som lät resa 6 stenar till minne över sina bedrifter.

Broby bro
Här låg Jarlabanke-släktens begravningsplats. Broby är idag känt för att Estrid är begraven här. Estrid är känd för att hon gav sig av på en Pilgrimsresa till Jerusalem.

3. Markims kyrka och Snåttsta - Sen vikingatid och tidig kyrkohistoria

Markims kyrka
Kyrkan ligger på en kulle som troligen var en hednisk kultplats innan befolkningen blev kristen. En offerkälla har hittats på platsen.

Kyrkan uppfördes i början på 1200-talet och är ett utmärkt exempel på en klassisk romansk landskyrka i Norden.

Snåttsta
Inga av Svartsjölandet (även kallad Inga i Snåttsta) var en vikingakvinna som reste 4 runstenar på Snåttsta gård. En ovanlig bedrift av en vikingakvinna.

4. Arkils tingstad och Jarlabankestenen vid Vallentuna kyrka - Vikingatida tingsplatser

Arkils tingstad
Vid Vallentunasjön byggdes i början av 1000-talet en tingsplats. Här styrde den lokala aristokratin Vallentuna härad. De tog beslut för bygden och löste tvister. Tingsplatsen var det första rikitga fröet till en svensk parlamentarism.

Jarlabankestenarna vid Vallentuna kyrka
Jarlabanke var en rik storman som levde under 1000-talet i det som i dag är Täby socken. Han låg bakom flera brobyggen och vägbyggen i sitt hundare. Han var nog också en mycket självgod man eftersom han reste 6 stenar åt sig själv.

5. Kom med ett eget förslag eller låt oss skapa ett förslag åt dig basserat på vad just Ditt specialintresse är eller kombinera flera av de ovan listade.

TURER HÅLLS ÅRET RUNT. FÖRUTOM RÖDA DAGAR SOM INTE ÄR VANLIGA SÖNDAGAR. ENDAST HELGER UTANFÖR SOMMARLOVSTID. 

Kontaktinformation

Time Travel Tours
Orkestaby 9
18694 Vallentuna
Telefon: 0737-289670
Bokning: 0737-289670

E-post: info@timetraveltours.se
Hemsida: http://www.timetraveltours.se

Öppettider

Går att boka hela året och hela veckan om, vi har några av dem i kalandern.

Prisinformation

175kr/p vid en schemalagd komboguidning (ej anmälningskrav).

220kr/p vid privatbokning.