Runriket - Broby Bro

Vallentuna

Vid eller i närheten av Broby bro står sex runstenar. Tre av dem, en hel sten och två fragment, står på en liten ås vid en p-plats strax intill bron. Tre andra stenar, som tidigare stått vid bron har flyttats till en hage 150 meter ned längs ån. Fyra av stenarna kan genom inskrifterna knytas till stormannen Jarlabankes släkt. Jarlabankes farmor Estrid nämns på två av stenarna vid Broby bro. På en av dem heter det: "Estrid lät resa stenar efter Östen, sin man, som drog till Jerusalem och dog borta i Grekland."

En av runstenarna vid Broby bro är den ena av två kända svenska runristningar som nämner pilgrimsfärder till Jerusalem, och den enda bevarade. "Grekland" på runstenen syftar på det östromerska riket som också omfattade södra Italien. Huvudstad var Konstantinopel, dagens turkiska Istanbul, vid denna tid världens största kristna stad med hundratusentals invånare. Hur Östen dog får vi aldrig reda på inte heller vet vi om det var på resan till eller från Jerusalem.

Det var under utgrävningar vid Broby bro som man hittade Estrids grav. Hennes skelett var välbevarat och en undersökning visade att hon på sin ålders höst blivit krum och fått inflammation i tänderna. Vid något tillfälle hade hon ramlat så olyckligt att hon brutit armen. Hon var lagd i en kista, gjord av en urholkad stock, och låg på kristet vis med huvudet i väster.

Under sensommaren 1995 upptäckte arkeologer från Stockholms läns museum en hittills okänd begravningsplats från 1000-talet intill Jarlabankeättens runstenar vid Broby i Täby. På senare år har nya utgrävningar gjorts på platsen för att undersöka den spännande gravgårdens omgivningar. Syftet är att hitta fler ledtrådar som kan hjälpa till att förstå platsens betydelse för forntidens människor. Utgrävningarna är sedan 2013 en del av ett forskningsprojekt som sker i samarbete mellan Stockholms läns museum och Stockholms universitet.

Troligen blir 2016 det sista året då utgrävningar görs på platsen. Besök gärna Stockholms läns museums hemsida för mer information.

Mer från Runriket

Utbud

Vägbeskrivning

Runriket ligger cirka 2,5 mil norr om Stockholm.
Porten till Runriket, Jarlabankes bro,
ligger i Täby kyrkby. Hit tar du dig med
buss från Danderyds sjukhus eller med
Roslagsbanan. Du kan också starta turen i
Vallentuna.

Besök sl.se för resinformation

Hitta hit