Björkby-Kyrkviken

Vallentuna

Björkby-Kyrkvikens naturreservat ligger vid Vallentunasjöns norra strand. Med sitt centrala läge i Vallentuna centrum är området ett populärt besöksmål för naturintresserade, barngrupper, motionärer eller för den som bara vill sitta vid ett picknickbord och njuta i vacker miljö. Vallentunasjön har stora kvaliteter året runt och är populärt för både långfärdsskridskoåkning och promenader. Det finns också grillplatser längs vägen och en större grönyta nedanför Väsby kvarn där det finns sittplatser och grillmöjlighet.

Vid Kyrkviken häckar bland andra brunand och gräsand. Här kan man ibland se den bruna kärrhöken segla fram eller höra rördrommen tuta. I buskmarkerna norr om sjön brukar gräshoppsångare och näktergal höras. På våren blommar backsipporna på den så kallade backsippebacken i reservatets nordvästra del.

Hitta hit

Naturreservatet ligger fint inbäddat på promenadavstånd från Vallentuna centrum, Vallentuna kyrka och angränsar till norra Vallentunasjön.

Res med kollektivtrafiken

Gå av tåget på centrumsidan och man ser kyrkan åt vänster söderut. Ta gångvägen som leder upp mot kyrkan och följ den sedan ner mot vattnet förbi kyrkan. Naturreservatets promenadstråk går längs med sjön, förbi Väsby kvarn och tillbaka.

Hitta hit