Under skuggan - Marja-Leena Sillanpää

Konstkuben - Vallentuna Kulturhus, Vallentuna

Sillanpääs växande föränderliga konstarkiv har ingen början och inget slut. Där finns gamla konstverk som kan ingå i nya konstellationer med målningar, teckningar, texter och skulpturer i möten med privata och historiska föremål. Det vi får se är ett flyktigt nuläge. Det ena blir något annat när det byter plats och ett verk kan vara flera.

”Mitt arbete tar sig ofta redovisande, museala uttryck. Teckningar numreras och förvaras i kronologiska och tematiska ordningar. Objekt tas om hand och läggs i lådor. Egna texter, böcker och boktryck dammas av för att presenteras. Allt filtreras genom min blick och mitt förhållningssätt till förvarandet, och omformas på olika vis i förhållande till utställningsplatsen.”

Minnet och döden är centrala i Sillanpääs arbete. Minnen flödar och det förgängliga i att vi alla en gång ska dö blir uppenbart - och ändå pekar det rakt på här och nu, och en möjlig framtid.

“Jag är intresserad av det lågmälda och avskalade som berättar en historia. I förskjutningarna, i mina bearbetningar, i skulpturer eller målningar, gestaltar jag en fryst tid av händelseförlopp och det ofrånkomliga.”

Som betraktare är det viktigt att läsa mellan raderna, att göra sig medveten om det som inte syns för blotta ögat. I hennes utställning är det vi inte ser kanske det viktigaste. Det som synes ha gått förlorat, men som ändå existerar. Där finns en närvaro av det frånvarande.

“I flera installationer har draperade vita lakan legat i klassiska veck, som mjuka skulpturer med referenser till antikens marmorskulpturer. De kan också ligga i noggrant vikta högar eller hängas släta på rad till beskådande. När vi ser ett ihopvikt täcke vet vi att undersidan finns även om vi inte ser det med ögat. Det är där jag vill vara, i det vi tror på, i det som finns, som inte syns.”

Marja-Leena Sillanpää arbetar med installationer, framträdanden, ljudkonst och publicerar böcker. Hon har sitt ursprung i Finland men är bosatt i Stockholm. Hon har utbildat sig på konstskolor i Finland och Sverige. Hon tog sin examen från Kungl. Konsthögskolan 2004 och har gjort en rad utställningar på konsthallar, gallerier och undergroundscener. 

Läs mer om Marja-Leena Sillanpää på www.marjaleenasillanpaa.se

Kontaktinformation

Vallentuna Kulturhus
Allévägen 1

Telefon: 08-58785000

E-post: kultur@vallentuna.se
Hemsida: http://www.vallentuna.se/ku...

Mer från Konstkuben - Vallentuna Kulturhus

Utbud

Vägbeskrivning

Från Stockholm tag E18 norrut mot Norrtälje, följ skyltar mot Vallentuna.