Konstresa till Enköping och Västerås

Vallentuna

Lördagen den 26 augusti kl. 08.45 avgår vår buss från hållplatsen vid Vallentuna station för att ta oss till Enköping och Västerås.

Vårt första stopp är Enköping, parkernas stad, där vi får njuta av park- och trädgårdskonst av högsta klass. Enköping har många parker, och mest känd är Drömparken, där vi börjar vår parkpromenad för att ta del av holländarens Piet Oudolfs drömplanteringar.  Vi vandrar sedan utefter ån förbi bl. a. Klosterparken och fram till det gamla Fisktorget, beskådar växter och skulpturer innan vi serveras kaffe/te med bulle på det mysiga caféet ”Systrar Två”. 

Efter kaffet far vi vidare till Västerås och till dess Konstmuseum. Muséet där vi får en guidad visning av utställningen ”Drömvärldar – magi, fantasi och drömmar”. Symbolistiska och surrealistiska kompositioner, bl. a. av Endre Nemes, samsas med fotorealistiska skildringar av vår omvärld. 

Efter en lunch besöker vi Västerås domkyrka som invigdes 1271. Kyrkan har byggts om många gånger och bland inventarierna märks tre utomordentliga artaruppsatser och altarskåp från 1400- och 1500-talen, varav ett skänktes 1516 av Sten Sture d. y. och hans hustru. Erik XIV ligger begravd kyrkan i en mäktig marmorsarkofag, och ett gravkor har skapats för biskopen Johannes Rudbeckius, som grundade Sveriges första gymnasium och flickskola. Gymnasiet finns kvar i anslutning till domkyrkan liksom Sveriges enda bevarade skolfängelse, Proban. Domkyrkan har två stjärnor i reseguiden Le Guide vert, precis som Uppsala domkyrka och Storkyrkan i Stockholm, vilket betyder att kyrkorna är värda en lång omväg. 

Dagen avslutas med ett besök i det lilla galleriet KAZ som har vernissage denna dag med oljemålningar av konstnären Arne Frifarare. Efter en innehållsrik och spännande dag åker vi sen tillbaks med bussen med beräknad hemkomst kl 18.00. 

26aug 08:45 - 18:00

Kontaktinformation

Vallentuna konstförening
c/o Hallsten Rosengårdsvägen 183
18633 Vallentuna
Telefon: 08-51177387
Telefon: 072-2216511

Arrangör: Vallentuna konstförening

E-post: lennart.hallsten@gmail.com
Hemsida: http://www.vallentunakonstf...

Prisinformation

Ca 30 medresenärer behövs för att kostnaden ska bli rimlig. För resa, visningar samt kaffe och lunch räknar vi med 500 kr för medlemmar som betalat årets avgift till konstföreningen, 550 kr för övriga.

Anmälan tas emot av Lennart Hallsten, antingen på e-post lennart.hallsten@gmail.com eller på tel. 08-511 773 87. Sista anmälningsdag är den 18 augusti. Kom också ihåg att anmäla vilken av de tre lunchrätterna du vill ha och om du betalt årets medlemsavgift.

Deltagaravgiften betalas till PG 815931-1 då resan bekräftats. Varmt välkommen

Fakta

Ca 30 medresenärer behövs för att kostnaden ska bli rimlig. För resa, visningar samt kaffe och lunch räknar vi med 500 kr för medlemmar som betalat årets avgift, 550 kr för övriga. Anmälan tas emot av Lennart Hallsten, antingen på e-post lennart.hallsten@gmail.com eller på tel. 08-511 773 87. Sista anmälningsdag är den 18 augusti. Kom också ihåg att anmäla vilken av de tre lunchrätterna (kött, fisk eller vegetarisk) du vill ha och om du betalt årets medlemsavgift.

Deltagaravgiften betalas till konstföreningens PG 815931-1 då resan bekräftats. Varmt välkommen